28.05.2010., petak

Matematičko čudo u nejednadžbi 2 lipe > 3 lipe

Desilo se u jednoj našoj banci. Najprije mi je trebalo napraviti potvrdu o povratu preplaćenoga iznosa. Kako je taj iznos bio u eurima, a ja sam željela podignuti kune, službenica je radi trenutnoga tečaja morala namjestiti iznos povrata na 299 kuna i 98 lipa (ili 299,98 kako je pisalo na papiru). Na drugi sam šalter morala s potvrdom kako bih podigla novac. I tako, riješi i ta druga Službenica papirologiju i tipkanje, potpišem što treba i krene ona u isplatu.

Gledam kako prebrojava novac ne isplaćujući mi očekivanih 3x100 kn najprije misleći - žena zna što radi. Ali kako broji ona, brojim i ja i tu počinje moja nevjerica. Buljim u te kovanice koje prevrće najprije u čuđenju, a onda na njezino izvolite pružam šaku da mi pored predaje papirnate na ruku istrese i hrpu metalne materije. Prebrojavam ponovno pred njom (mada sam i bez tog brojenja jako dobro vidjela koliko mi je dala - 299 kuna i 95 lipa) te ju pitam: "A što je ovo?". Ona u još većoj nevjerici izgovara: "Nešto nije u redu?" vjerojatno nenavikla na ovakve kao ja. Kažem joj: "Pa izgleda da Vašoj banci više vrijede njezine 2 lipe nego moje 3". Najprije zbunjeno gleda, onda joj ponavljam jer vidim da ne kopča što želim reći. Tada potpuno u šoku uzima novac natrag i sad već uvrijeđena vraća sav onaj sitniš u blagajnu i isplaćuje mi 3 papirnate od 100 kuna.

Ne, ako ste mislili da sam takva cjepidlaka i škrtica da bih se grebala za 3 lipe - definitivno nisam. Puštam prodavačicama i blagajnicama ako me je volja, nekad i ne reagiram kad daju manje, jer (kao) zaokruže. Istina, ima i onih koje zaokruže i meni u korist. Onda im s još većim guštom ako imam sitnoga dam što ih pripada i još malo dodam. ALI da me netko kao što je banka na takav način j*** u zdrav mozak - neće moći.

Nisam sigurna je li ista službenica zaokruživanje radila po vlastitom nahođenju ili je to politika banke, ali što god da je, ne dozvoljavam da me netko potcjenjuje na takav način. Tim više što je bilo uvredljivo odmah ne isplatiti 300 kuna u banci u kojoj sam klijent, u kojoj godinama imam otvoren tekući račun, u kojoj imam stambeni kredit s ogromnim kamatama kojega uredno otplaćujem i u kojoj stoji moj novac kojega ima malo više od 2 lipe. K tome, mogla je na moj tekući račun uplatiti taj iznos, a onda bih ja digla 299,98 MOJIH kuna + 0,02 MOJIH kuna.

Ovako, ili mi vrati točno, ili ... Nek bude sretna da imam blog, jer da nisam to iskustvo "istresla" ovdje, bila bih na mailu banke sasvim sigurno. A ni to nije isključeno.

- 10:44 - Što ti misliš? (p.s. ne štedi na riječima :)) (22) - Komentari On/Off - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

"Ja u ljubav vjerujem"